Σελίδες

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Δελτίο Τύπου της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ  ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ-ΤΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ
 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ (ώρα 9.30 πμ) – ΕΚΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΑΘΜΟ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΖΕΚΙ ΓΚΟΥΡΜΠΟΥΖ ΚΑΙ ΚΟΜΕΡΤ ΜΠΟΥΛΕΝΤ ΑΙΤΟΥΝΤΣ

Στο πλαίσιο συνολικής έκπτωσης προστασίας των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο οποίο οδηγείται η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα με την επίκληση της οικονομικής κρίσης και μετά την επίσκεψη Σαμαρά στην Άγκυρα και την ανακοίνωση στενότερης συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων, οι Ελληνικές αρχές που ως τώρα με δισταγμό προέβαιναν στην ενεργοποίηση διεθνών ενταλμάτων έκδοσης σε βάρος Τούρκων προσφύγων που βρίσκονταν στην Ελλάδα, την τελευταία περίοδο των δύο μηνών έχουν επιδοθεί σε πραγματικό κυνήγι όλων των εκζητούμενων για την πολιτική τους δράση στην Τουρκία.
Ήδη, στο πλαίσιο αυτής της  συμφωνίας των δύο κυβερνήσεων, οι ελληνικές αρχές προέβησαν μέχρι σήμερα στη σύλληψη 5 προσφύγων, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία έκδοσης αυτών. Η κράτηση ενός από αυτούς συνεχίζεται από την 12.2.2013 μέχρι σήμερα.
Παράλληλα με τις συλλήψεις των τούρκων και κούρδων αγωνιστών εμφανίζονται συνεχώς δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, τα οποία κάνουν λόγο για συμφωνίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την έκδοση των εκζητούμενων, για διακρατικές μυστικές αντιτρομοκρατικές συμφωνίες με  οικονομικά ανταλλάγματα και τα οποία  φωτογραφίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα, δημοσιεύουν τα ονόματά τους και προαναγγέλλουν συλλήψεις από τις ελληνικές αρχές.
Όλοι οι συλληφθέντες πρόσφυγες διώκονται στην Τουρκία για λόγους πολιτικούς είναι θύματα βασανιστηρίων, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι πρώην απεργοί πείνας στις Τουρκικές φυλακές.
Όλοι έχουν ζητήσει άσυλο από τις ελληνικές αρχές και τα αιτήματα κάποιων από αυτούς εκκρεμούν προς έκδοση απόφασης πέραν της δεκαετίας (!) και παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί στο πρόσωπό τους θετικές γνωμοδοτήσεις των Επιτροπών (ΠΔ 61/99) για χορήγηση ασύλου εδώ και 10 χρόνια. Η εκκρεμότητα αυτή των ελληνικών αρχών έχει κρατήσει κούρδους και τούρκους πρόσφυγες  σε ομηρία   εδώ και χρόνια, ενώ  σήμερα τους θέτει σε άμεσο κίνδυνο να εκδοθούν στην Τουρκία!
Σε περίπτωση έκδοσής τους στην Τουρκία, οι υπό έκδοση πέντε συλληφθέντες  κινδυνεύουν να βασανιστούν και να φυλακιστούν εξαιτίας της πολιτικής τους δράσης μετά από άδικες δίκες.
            Η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών θυμίζει ότι χιλιάδες είναι τα άτομα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, συνιδικαλιστές, φοιτητές και δικηγόροι, που διώκονται συστηματικά στην σημερινή Τουρκία λόγω των πολιτικών ή φιλοκουρδικών τους πεποιθήσεων με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Δικάζονται από ειδικά δικαστήρια μετά απο άδικες δίκες, ακόμη και με μοναδικά αποδεικτικά στοιχεία τις  καταθέσεις, που έχουν αποσπαστεί με βασανιστήρια. Μάλιστα, ο  Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με ψήφισμά του το Μάρτιο του 2013, καταδίκασε τις πρόσφατες συλλήψεις δικηγόρων στην Τουρκία, που έγιναν βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου και που “σκοπό είχαν να τρομοκρατήσουν τον τουρκικό λαό”. Συνεχείς είναι και οι καταγγελίες για βασανιστήρια των συλληφθέντων απο τις τουρκικές αρχές, ενώ η πρόσφατη πολιτική δολοφονία των τριών κουρδισσών αγωνιστριών στο Παρίσι, μεταξύ των οποίων και μιας πολιτικής πρόσφυγα, την έκδοση της οποίας στην Τουρκία είχε απορρίψει η Γερμανία, προκαλεί ερωτηματικά και φόβους.
Οι πρώτοι δύο εκ των εκζητούμενων,  ο Ζεκί Γκουρμπούζ   και ο Κομέρτ Μπουλέντ Αιτουντς, συνελήφθησαν στις 12.2.2013 στην Πάτρα, όταν ο πρώτος εμφανίστηκε στις ελληνικές αστυνομικές αρχές μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας ασύλου συνοδεία του δευτέρου, που τον συνέδραμε στη διερμηνεία.
Στις 26.3.2013 εξετάστηκαν πρωτόδικα τα αιτήματα έκδοσης των  δύο εκζητουμένων από το  Συμβούλιο Εφετών Πατρών, το οποίο (ομόφωνα και με ίδια Εισαγγελική πρόταση) αποφάσισε την μη έκδοσή τους στην Τουρκία, αναγνωρίζοντας τους πολιτικούς λόγους της δίωξής τους. Ο μεν κούρδος-αλεβίτης Ζεκι Γκουρμπούζ είναι στοχοποιημένος από τις τουρκικές αρχές από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι σήμερα λόγω της πολιτικής  δραστηριότητας του ιδίου και των λοιπών μελών της οικογένειάς του. Είναι θύμα βασανιστηρίων, ενώ  η αδερφή του έχει διωχθεί από τις τουρκικές αρχές λόγω του αγώνα της κατά των σεξουαλικών βασανιστηρίων και η σύζυγός του λόγω της δημοσιογραφικής ιδιότητάς της. Ο Κομερτ Μπουλεντ Αιτουντς, αιτών άσυλο στην Ελλάδα από το 2002, θύμα βασανιστηρίων, διώκεται από τις τουρκικές αρχές λόγω των αριστερών και φιλοκουρδικών  πεποιθήσεων του δυνάμει κατηγορητηρίου Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας. Είναι ένας από τους πρώην απεργούς πείνας κρατούμενους του 2000-2001, που αγωνίστηκαν  κατά των λευκών κελιών (τύπου F) και του καθεστώτος απομόνωσης, που σκοπό είχε την σωματική και ψυχολογική εξόντωση των πολιτικών αντιφρονούντων.
Παρά όμως την πρωτόδικη απόφαση και προφανώς στο πλαίσιο της άνω συμφωνίας των δύο κυβερνήσεων και των τουρκικών πιέσεων,  ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Πατρών και η υπόθεση εκδικάζεται  σε τελευταίο βαθμό από τον Άρειο Πάγο στις 19.4.2013 (9.30 π.μ.).
Η Ομάδα Δικηγόρων υπενθυμίζει ότι η έκδοση ατόμων που διώκονται στην χώρα καταγωγής τους για λόγους πολιτικούς ή που κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια ή άλλη μορφή κακομεταχείρισης σε περίπτωση επιστροφής τους ή που κινδυνεύουν να εκδικαστούν μετά από μια άδικη δίκη, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος και της ελληνικής νομοθεσίας καθώς και της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 (άρθρο 33), του Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ (άρθρο 18 και 19) και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (άρθρο 3 και 6). 
·        Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους τούρκους και κούρδους αγωνιστές και αγωνίστριες πολιτικούς πρόσφυγες.
·        Ζητούμε να μην εκδοθεί κανένας  και καμία στην Τουρκία.
·        Καλούμε σε συμπαράσταση στις 19.4.2013 στον Άρειο Πάγο.


Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών
Ρεθύμνου 11 και Ιουλιανού, τηλ. 210 8259 449, http://omadadikigorwn.blogspot.gr/